dinsdag 17 augustus 2010

De kip en de poes
















We hebben 2 nieuwe huisdieren hier in Pojom!


Ons lief klein poesje kregen we een maand geleden cadeau van de clinica van Yalanhuitz. Ondertussen is het Francinneke gedoopt omdat ik er altijd Franske tegen zei. De eerste twee weken waren een beetje zielig. Francinneke had een koord om haar nekje om niet te kunnen ontsnappen. Soms maakte ze er zo'n knoop in dat ze nog maar een klein stukje over had om te bewegen.






Sinds gisteren hebben we er nog een kip bij. Dat kwam zo: we hebben hier drie serieuze spoedgevallen op korte tijd gehad. Op een nacht kwam er een gezin aan met een kindje dat helemaal opgezwollen was en bijna niet meer kon ademen. Bleek dat een andere "dokter" hem cortisone had voorgeschreven terwijl dat helemaal niet nodig was. Vier dagen hadden ze hem dat gegeven. Daarna van de ene op de andere dag gestopt. Het kind was dus eigenlijk verslaafd gemaakt. Dit gezin moest hier een week blijven. We hebben hier een patientenkamer voor als er mensen moeten blijven. De patientenkamer heeft een eigen ingang voor als ze bezoekers willen ontvangen, een wc en een kookvuur. Het gezin waren ladino's, niet zo geliefd hier, maar we zijn toch heel hard verschoten van de Pojomeros. Nog dezelfde morgen kwam er al een vrouw tortilla's brengen. In de kerk hadden ze verteld van dit gezin. Elke dag hebben die hier van de bevolking eten gekregen. 's Avonds stond er altijd een hele menigte bij hun kamer om samen te bidden. Als bedanking hebben we nu een kip gekregen. Wouter en Gunther zijn meteen begonnen met een kippenhok te bouwen. De kip is al 2 keer ontsnapt. We hebben al 3 eieren van de kip gehad. Francinneke mag niet in de clinica binnenkomen, maar ze is al een paar keer betrapt geweest. We hebben er nog ons werk mee!


De poes en de kip zijn nog geen echte vrienden. De poes probeert de kip heel de tijd te besluipen, maar als de kip dan haar kop draait, rent de poes vliegensvlug naar haar hol.






Een ander spoedgeval was een kind dat met een kettingzaag in zijn gezicht had gezaagd. Per ongeluk natuurlijk hé! Dit was heel erg.


Een ander niet zo erg spoedgeval was een dronkaard met een stuk van zijn oor. Een andere dronkaard had een stuk van zijn oor gesneden.





Hierbij wil ik nog wel eens benadrukken dat naast deze spoedgevallen, er ook wel 25 tot 30 consultas zijn elke dag. Bij ons gaan ze gewoon naar de spoed, hier komen ze naar de clinica.


Zoals je kan zien op de eerste foto, ben ik al goed geïntegreerd op gebied van schoenen. Die plastieken sandalen dragen heel veel mensen hier ook. Maar ik vind ze leuk en mooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten