woensdag 8 september 2010

Pojom om half 6 's morgens

Pojom by morning!
Vorige zondag maakten we een lange tocht van Pojom naar de laguna in Yalanhuitz via Rincon. We stonden op om 5u en waren terug in Pojom om 18u, moe maar heel voldaan!


Meisje op weg naar de maismolen.
Baddekes met mais staan te wachten om gemalen te worden. Er zijn zeker drie maismolens in Pojom, misschien meer maar ik heb er maar 3 gezien tot hiertoe. Maar zo dikwijls loop ik nu ook weer niet door het dorp 's morgens vroeg.






Deze vrouwen zijn aan het wachten aan de maismolen. Hier is het dus 's zondags om 6 uur 's morgens al aanschuiven! Daarna gaan ze naar huis en maken er tortilla's van.
Spijtig genoeg hadden ze mij in de mot en draaiden ze zich allemaal om.

Pojom gezien vanuit het pad naar Rincon. Pojom ligt helemaal ingesloten door bergen en vandaar hangt er 's morgens altijd mist.






Dit is een zicht op Isquisis, het buurdorp. We zijn enkel gescheiden door een berg maar toch is het landschap compleet anders. Ik vind het om eerlijk te zijn mooier dan in Pojom.






Dit is Rincon, een piepklein maar mooi dorp waar vooral ladinos wonen. Ladinos zijn afstammelingen van de vroegere overheersers, de Spanjaarden en hebben geen typisch maya-uiterlijk. (ook meer westerse kledij)







Na vier en een half uur kwamen we in Yalanhuitz aan. Hier staat de andere clinica van Vivir en Amor. In Yalanhuitz zijn de huizen meer verspreid en mooier geschilderd eigenlijk. In de clinica hebben we even gerust alvorens we op pad naar de laguna gingen.








Aan deze liaan links op de foto kon je in het water zwieren. Kei plezant!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten