maandag 12 juli 2010

Dagelijks lawaai in Pojom


Je zou denken: "hoe heerlijk rustig moet het daar zijn in een bergdorp dat zo afgesloten is van de beschaafde wereld!" Niets is minder waar!!!

DE DORPSMICRO
Elke morgen om half 6 word ik wakker van een sirene die ze toch wel 15 seconden laten loeien. (Ik weet niet exact hoe lang, maar lang genoeg om er wakker van te worden.) Daarna begint een meisjesstem in de micro te roepen wat er allemaal te koop is die dag. Dat gaat ongeveer zo: "Vandaag zijn er tomaten, frieten met kip, ajuin, frieten met kip, tomaten, mango, eieren natuurlijk ook, en speciaal vandaag zijn er ook boontjes, en vergeet de frieten met kip niet,..." Dit allemaal in een mengeling van Qanjobal en Spaans. Heel leuk om mee wakker te worden! De dorpsmicro's worden hier voor vanalles en nog wat gebruikt. Ze spelen zo een beetje de rol van de stadsomroepers lang geleden bij ons. Er wordt bijvoorbeeld aangekondigd dat

-het morgen geen school is. Als je dit dus niet gehoord hebt, sta je daar dus.
-het morgen terug school is (na staking van de leerkrachten is het hier 10 dagen geen school geweest).
-er een dorpsvergadering is vanavond.
-het zaterdag jeugdwerking is van 3 tot 5 uur.
-er bezoekers uit België komen.
-...
Deze anuncios zijn er gedurende de hele dag, altijd voorafgegaan door die sirene. Er zit geen structuur in, geen vast patroon. Ze beginnen 's morgens vroeg en eindigen als het donker wordt.



DE KERKEN
Een ander veel voorkomend geluid in Pojom is het geluid van de kerken. Hoewel het een dorp is, zijn er vijf kerken in Pojom. Je hebt de katholieke kerk, de Evangelische kerk, de Amerikaanse kerk, de kerk van God en nog een andere. De leden van de kerken moeten natuurlijk ook oefenen voor hun erediensten. Jammer genoeg hebben weinig Pojomeros het geluk van muzikaal begaafd te zijn. Ze zingen ronduit vals, en oefenen uren aan een stuk. Ook het ritme is anders dan wij gewoon zijn.




DE BUS
Nog een ander geluid is de nachtelijke doortocht van de bus. Rond 1 of 2u 's nachts vertrekt de bus naar San Mateo Ixtatan. Voor en tijdens de doortocht in Pojom, toetert de bus heel luid en lang zodat heel het dorp kan horen dat de bus vertrekt. Dit is de enige bus die vertrekt, dus als je Pojom wil verlaten, kan je maar beter 's nachts op post staan. De reden hiervoor is dat de bus naar Huehue in San Mateo 's morgens vertrekt (dit is ook nog eens vijf uur rijden) en anders geraak je daar niet meer weg...


DE HONDEN
Er lopen redelijk wat honden rond in Pojom. De meeste zijn straathonden. Tijdens de nacht woedt er een oorlog tussen de straathonden, denk ik, alleszins dat laat hun nachtelijk geblaf toch vermoeden. Twee honden hebben onze clinica uitgekozen als hun thuis. Ze liggen altijd voor onze deur (te wachten tot we nog eens groenafval naar buiten brengen).











3 opmerkingen:

  1. Ik moet van ons Liesbeth zeggen dat je zelf vals zingt. haha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, dat is waar. Maar ik sta ook niet een hele avond in de kerk een solo te zingen hé

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, dat niet. Maar wel Edelweiss door de micro op kamp.

    BeantwoordenVerwijderen