maandag 12 juli 2010

uitstapje

In Guatemala loopt niks zoals verwacht. Vooral het vervoer! Lieve en ik hadden een uitstapje gepland naar het dorp Todos Santos Cuchumatan.

We konden vrijdag om 10 uur meerijden met de pick-up van de leerkrachten van de lagere school. (Deze leerkrachten geven les tot vrijdags 10u en vertrekken dan naar hun dorp. 's Zondags om 12u 's nachts vertrekken zij terug om dan maandagmorgen terug paraat te staan. Amai, en wij klagen dan soms over de afstanden naar het werk!)

Deze foto is wat wazig, maar het ging niet anders door het schokken van onze 4x4-pick-up. Ik wou gewoon laten zien hoe steil en rotsachtig het hier is. Vanachter op de pick-up staan was leuk, maar eng. Stel je een combinatie van de Python, de Inktvis, de rappe rups en de botsauto's voor. Zo ongeveer was het. Deze weg is de weg naar Ixquisis (het volgende dorp over de berg) en kan enkel gedaan worden door een 4x4. Te voet is het één tot anderhalf uur stappen.



Na een tijd rijden vielen we ook nog in panne en moesten dus wachten op een andere 4x4 om de batterij op te laden. Startkabels hebben ze hier niet: ze doen dat gewoon met een koperdraad (denk ik)









We hadden pech met het weer, het was redelijk veel bewolkt. De dorpen liggen allemaal hoog in de bergen waardoor we dikwijls in de wolken zaten.











Dit is een typisch vrouwtje uit Concepcion, één van de dorpen waar we gepasseerd zijn (nog steeds niet op onze bestemming). De vrouwen vlechten een sjaal in hun haar en draaien dit dan rond hun hoofd. Speciaal.











Iedereen heeft hier een handweegschaal. Er wordt met libras gewerkt. Dit is ongeveer een pond. In het ene mandje leggen ze een gewicht, in het andere de koopwaren. Handig hé papa!
Vermits we weeral verkeerd geïnformeerd waren over het vertrek van de bus, hadden we deze gemist en zijn dan maar te voet vertrokken (een halve dag later ging de volgende bus pas). Onderweg zagen we nog veel kinderen die wilden poseren voor de foto.
Eindelijk aangekomen in Todos Santos! Dit dorp is bekend omdat de mannen hier nog in traditionele klederdracht lopen. In vele maya-dorpen dragen de vrouwen allemaal nog een corte (rok) en huipile (bloes) maar de mannen hebben meestal gewoon een broek en t-shirt aan. Hier in Todos Santos dragen de mannen een rode gestreepte broek en een soort dik hemd met een rieten hoed. Dat hemd is heel mooi afgewerkt met borduursel. Sommigen hebben tussen hun benen nog een soort zwarte short die van voor open is. We weten eigenlijk niet waarvoor deze dient. Het viel wel op dat het vooral de oudere mannen zijn die deze short dragen. Die mannen staan ook de hele dag te niksen, zoals je op de foto kan zien. Bijna alle Guatemalteekse volwassen zijn super-schuw. Ze willen niet op de foto als je het vraagt. Als je stiekem een foto probeert te trekken en ze hebben het door draaien ze hun hoofd. Bewijs bijgevoegd.










































Geen opmerkingen:

Een reactie posten